Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace

Ochrana vod a rozvoj vodohospodářské infrastruktury

FOND OCHRANY VOD – PROGRAM VODOHOSPODÁŘSKÝCH AKCÍ 2024

Aktuálně

Konzultace žádostí probíhá v termínu od 4. 3. do 19. 4. 2024

Pokud naše webové stránky nefungují správně,  doporučujeme použít prohlížeč Chrome. Pokyny ke stažení naleznete na domovské stránce Google Chrome.

Vyhlášení:
21.02.2024
Zahájení:
02.04.2024
Ukončení:
22.04.2024

ÚČEL PODPORY PROGRAMU VODOHOSPODÁŘSKÝCH AKCÍ 2024 (PVA) 

Program PVA je určen pro obce do 4.000 obyvatel (nebo svazky obcí) na území Libereckého kraje. Cílem programu je obnova a modernizace stávající vodohospodářské infrastruktury a výstavba nových vodních děl.

Z programu PVA je možné realizovat:

  • výstavbu, popř. obnovu ČOV,
  • výstavbu, rozšíření či obnovu veřejné kanalizace na odvádění odpadních vod,
  • výstavbu, rozšíření či obnovu vodovodu vč. vodárenských objektů,
  • vybudování náhradního zdroje pitné vody.

Váš záměr musí být v souladu s Plánem rozvoje vodovodů a kanalizací Libereckého kraje (PRVK LK). Plán rozvoje vodovodů a kanalizací na Mapách Geoportálu LK.

V případě splnění kritérií může být poskytnuta účelová investiční dotace až do výše 50 % z celkových způsobilých výdajů akce, maximálně do výše 1.800.000 Kč.

Další kroky

Přečtěte si pozorně

Před formálním podáním žádosti záměr konzultujte s administrátorem programu. Už v této zahajovací fázi mějte ideálně připravené podklady: stavební záměr (v podobě projektové dokumentace), stavební povolení a odhad nákladů v podobě nevysoutěženého položkového rozpočtu. Na základě těchto podkladů s vámi administrátor vypočítá možnou výši dotace, o kterou můžete zažádat.

Před podáním žádosti doporučujeme projít znění program vodohospodářských akcí 2024 a seznámit se s podmínkami programu.

Výše dotace se stanovuje na základě položkového rozpočtu, ve kterém s pomocí administrátora vyznačíte způsobilé a nezpůsobilé výdaje (zde přehled nezpůsobilých výdajů PVA 2024). Maximální výše dotace může činit 1,8 mil. Kč a současně max. 50 % způsobilých výdajů. Po konzultaci záměru a stanovení možné výše dotace můžete formálně žádost podat, viz další krok.

Stáhněte si aplikaci pro vyplnění žádosti

Žádost o dotaci se vždy podává skrze univerzální elektronický formulář. Žadatel obdrží potvrzení o zaevidování jeho žádosti v systému. Pro použití je nutné stáhnout si aplikaci Form Filler.

Aplikace Form Filler

Může se hodit:

Stručná příručka k Form Filler

Návod na stažení aplikace

Bezpečnost formulářů

Vyplňte formulář žádosti včetně případných příloh

Přehled všech povinných příloh k žádosti naleznete ve vyhlášení dotačního programu vodohospodářských akcí 2024 . Využijte možnosti vaši žádost konzultovat od 4. března do 19. dubna 2024 se správcem programu (kontakt v červeném rámečku výše).

Připravte si následující podklady pro podání žádosti:

  • Žádost o poskytnutí dotace z Fondu ochrany vod Libereckého kraje
  • Čestné prohlášení PVA 2024
  • Doklad o možnosti provádět stavbu: pravomocné stavební povolení nebo souhlas s ohlášením stavby, v ostatních případech vyjádření příslušného vodoprávního úřadu.
  • Projektová dokumentace pro stavební povolení
  • Textová část projektu PVA 2024 : věcný popis projektu, výstupy řešení, způsob financování, informaci o vlastníku a provozovateli VHI, časový harmonogram, počet napojených EO
  • Položkový rozpočet s vyznačenými způsobilými a nezpůsobilými výdaji dle seznamu nezpůsobilých výdajů PVA 2024. Rozdělení výdajů v rozpočtu je nutné konzultovat se správcem programu!
  • V případě, že se jedná o další etapu stavby, musí být součástí popisu projektu zákres  s přesným vyznačením jednotlivých etap a označení řadů/stok, pokud zákres již není součástí projektové dokumentace
Žádost včetně případných příloh pošlete

Žádost o dotaci musí být na krajský úřad doručena v termínu od 2. do 22. dubna 2024. Každá žádost musí být podána elektronicky skrze elektronický formulář žádosti. Žádost nelze podat e-mailem.

Pokud je přílohou elektronického podání soubor, krajský úřad akceptuje tyto formáty:  *.pdf*.doc/docx*.txt*.rtf*.htm/html*.xls/xlsx*.ods*.odt*.jpg/jpeg*.png*.tif*.gif*.xml*.zfo*.isdoc

 

Možné formy doručení:

  1. POUZE PŘES WEBOVÝ PORTÁL (tuto formu mohou využít jen žadatelé, kteří mají uznávaný elektronický podpis**):

elektronicky přes webový portál, jehož odkaz naleznete na konci elektronického formuláře Žádosti (nikoli e-mailem), včetně všech povinných příloh přes odkaz ODESLAT PŘÍLOHY.

a zároveň*

k přílohám musí být vložena i elektronická verze žádosti ve formátu PDF, podepsaná uznávaným elektronickým podpisem.


  1. PŘES WEBOVÝ PORTÁL A DATOVOU SCHRÁNKU:

elektronicky přes webový portál, jehož odkaz naleznete na konci elektronického formuláře Žádosti (nikoli e-mailem), odešlete pouze žádost bez povinných příloh

a zároveň*

prostřednictvím datové schránky (u orgánů veřejné moci s kvalifikovaným elektronickým podpisem*** statutárního zástupce) se všemi povinnými přílohami. 

ID datové schránky: c5kbvkw


  1. PŘES WEBOVÝ PORTÁL A V TIŠTĚNÉ PODOBĚ:

elektronicky přes webový portál, jehož odkaz naleznete na konci elektronického formuláře Žádosti (nikoli e-mailem), odešlete pouze žádost bez povinných příloh

a zároveň*

v tištěné podobě s vlastnoručním podpisem a se všemi povinnými přílohami v zalepené obálce s označením „Dotace PVA – životní prostředí“.

Adresa pro doručování:

Krajský úřad Libereckého kraje

odbor životního prostředí a zemědělství

U Jezu 642/2a

461 80 Liberec

nebo do podatelny Krajského úřadu Libereckého kraje


* Obě verze žádosti musí být totožné, jinak dojde k zamítnutí žádosti.

**Uznávaným elektronickým podpisem se rozumí zaručený el. podpis založený na kvalifikovaném certifikátu pro elektronický podpis nebo kvalifikovaný elektronický podpis.

*** Kvalifikovaným elektronickým podpisem se rozumí zaručený elektronický podpis, který je vytvořen kvalifikovaným prostředkem pro vytváření elektronických podpisů a který je založen na kvalifikovaném certifikátu pro elektronické podpisy vydaným kvalifikovaným poskytovatelem služeb vytvářejících důvěru („certifikační autoritou“) a fyzická osoba má vydaný kvalifikovaný certifikát uložen na certifikovaném prostředku (čipová karta, token). 

Obdrželi jste dotaci? Důležité informace k průběhu realizace

PŘED UZAVŘENÍM SMLOUVY

V průběhu května 2024 odsouhlasí na základě přijatých žádostí Výbor životního prostředí a zemědělství Zastupitelstva Libereckého kraje přidělení (příp. nepřidělení) dotací. Správce programu o výsledku všechny žadatele začátkem června 2024 písemně informuje a v případě přidělení dotace příjemce vyzve k doložení dalších podkladů pro uzavření smlouvy:

  • pokud při podání Žádosti o poskytnutí dotace nebylo provedeno výběrové řízení na zhotovitele stavby a dojde ke změně způsobilých výdajů, parametrů apod., doloží žadatel po výběrovém řízení změnový list k žádosti PVA 2024,  kde budou uvedeny závazné údaje, na základě kterých bude uzavřena Smlouva o poskytnutí dotace
  • uzavřenou smlouvu o dílo se zhotovitelem stavby, která musí obsahovat: oceněný položkový rozpočet s vyznačenými způsobilými výdaji (položkami), časový harmonogram akce, záruku zhotovitele za jakost a odpovědnost za vady díla, závazek zhotovitele spolupůsobit při výkonu finanční kontroly
  • úředně ověřenou kopii oprávnění jednat jménem žadatele
  • kopii dokladu o zřízení bankovního účtu

Po předložení podkladů schvaluje dotační smlouvu Zastupitelstvo Libereckého kraje, proto prosíme o dodání podkladů k uzavření smlouvy s dostatečným předstihem, nejpozději v létě 2025.

PO UZAVŘENÍ SMLOUVY

Doporučujeme pročíst si důkladně podmínky uzavřené smlouvy, zapsat si termíny realizace a dodání závěrečného vyúčtování a mít na paměti doklady, které musíte doložit k závěrečnému vyúčtování.

Časté chyby / na co se zapomíná:

  • Veškeré změny v průběhu realizace projektu byste měli obratem hlásit správci programu, abyste předešli možným sankcím dle uzavřené smlouvy. Dojde-li k významným změnám vyžadujícím uzavření dodatku ke smlouvě, musíte podat písemnou žádost správci programu s patřičným odůvodněním minimálně 50 dnů před termínem konce realizace projektu.
  • Publicita projektu – nezapomeňte informovat veřejnost, že váš projekt byl finančně podpořen Libereckým krajem. Kontaktujte nejlépe emailem Ing. Radku Pleštilovou DiS. (radka.plestilova@kraj-lbc.cz; 485226302), která vám poskytne vhodné logo Libereckého kraje a odsouhlasí vám jeho správné použití např. na vašem webu, plakátu, ve zpravodaji, tiskové zprávě apod.
  • Termín pro realizaci projektu (včetně kolaudace) je od 1. 1. 2024 do 30. 11. 2025
  • Termín pro podání závěrečného vyúčtování projektu je do 50 dnů od ukončení realizace projektu, nejpozději do 19. 1. 2026.
  • Pokud do 12. 12. 2024 nemůžete předložit závěrečné vyúčtování projektu a do 31. 12. 2024 neukončíte realizaci stavby (včetně kolaudace), jste povinni předložit vyplněný formulář průběžné zprávy PVA 2024, a to nejpozději do 19. 1. 2025.
  • Ukončením realizace projektu se rozumí ukončení všech aktivit na akci a zároveň protokolární převzetí stavby mezi příjemcem a zhotovitelem stavby a dále podle druhu stavby vydaný kolaudační souhlas či pravomocné kolaudační rozhodnutí, v ostatních případech protokol z kontrolní prohlídky po oznámení fáze dokončení stavby vodoprávnímu úřadu nebo podané oznámení fáze dokončení stavby vodoprávnímu úřadu v případech, kdy se následná kontrolní prohlídka neprovádí.
  • V protokolu o předání a převzetí stavby by neměl chybět údaj dokládající splnění závazných parametrů.
  • Geodetické zaměření stavby je jedním z dokladů pro závěrečné vyúčtování projektu.
Vypořádání (vyúčtování)

Pokud do 12. 12. 2024 nemůžete předložit závěrečné vyúčtování projektu a do 31. 12. 2024 neukončíte realizaci stavby (včetně kolaudace), jste povinni předložit vyplněný formulář průběžné zprávy PVA 2024, a to nejpozději do 19. 1. 2025.

S blížícím se koncem realizace prosím zkontrolujte ve smlouvě, zda:

  • jsou dodrženy závazné parametry projektu,
  • splňujete nejzazší datum, kdy je možné podat závěrečné vypořádání/vyúčtování vašeho projektu,
  • máte všechny požadované přílohy, které musíte doložit k vyúčtování

Po ukončení realizace podejte závěrečné vyúčtování dotace včetně všech příloh, které uvádí dotační smlouva (doklad kolaudace, geodetické zaměření, účetní doklady – faktury, výpisy z BÚ atd.).

formulář závěrečného vyúčtování PVA

Poradí vám

Správce:
Odbor životního prostředí a zemědělství
Ing. Adam Sládek
485 226 480

Přečtěte si